Antalya’da balıkçılar deniz kirliliği ve balon balıklarından şikayetçi

Antalya Körfezi’nde avladıkları balıklarla geçimini sağlayan balıkçılar, 10 yıl önce 30 kilo yakalarken bugünlerde 3-5 kiloyla ya da ağlar boş avdan dönmekten yakınıyor. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu ve Antalya Balıkçı Barınağı Yeni Liman Su ürünleri Kooperatifi Başkanı Cemal Talas, deniz kirliliğine dikkat çekerken hem balıkçıların ağlarına hem de balık yavru ve yumurtalarını yedikleri için ekonomik değeri olan türlerin popülasyonuna zarar veren balon balığıyla mücadele sürüyor.

DHA’nın haberine göre, balık popülasyonunun azalmasına bir çözüm bulunamadığını belirten balıkçılar, körfezin kimyasal ve katı atık nedeniyle kirlendiğini, bu nedenle balık avlamanın giderek zorlaştığını belirtiyor.

‘OTELLERİN ATIKLARININ ÇOK FAZLA ARITILDIĞINI DÜŞÜNMÜYORUM’

Antalya Körfezi’nde balık popülasyonunun oldukça düştüğünü belirten Talas, “4-5 yıldır aslan balığı ve balon balıkları deniz ekosistemini bozan türlerden. Hem de bazı otellerin bıraktığı atıklardan dolayı kirlenmesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Balık da temiz suda kalmak istiyor. Oteller ne kadar atıklarını arıtsa da çok fazla arıtıldığını düşünmüyorum” diye konuştu.

Geçimini balıkçılıkla sağlayan tekne sahiplerinin de kendisine dert yandığını belirten Talas, “5-10 sene önce çok balık tuttuklarını, bugünlerde tutamadıklarını söylüyorlar. Amatör balıkçılar da bu durumdan muzdarip” dedi.

‘2 KİLO TUTUNCA ŞÜKREDİYORUZ’

10 yıldır körfezdeki balık popülasyonunda sürekli azalma gördüğünü belirten balıkçı Lütfi Evgin de “Bunda yağış, iklimin ve atıkların çoğalmasının etkisi var. Özellikle kimyasal kirlilik. Deniz temiz görünüyor ama balık için temiz değil. 10 yıl önce 10 paket ağla 20-30 kilo balığı çok rahat tutardık. Şimdilerde 2 kilo tutunca şükrediyoruz. O balıkla da ancak masrafını karşılıyorsun” dedi.

‘3 GÜN ÜST ÜSTE 1,5 KİLO BALIK TUTABİLDİM’

Bir başka balıkçı Yalçın Kubatlar da balık sayısının azalışında çevre kirliliği ile bilinçsiz avcılığa dikkat çekerek, “Bu sene bir kere 15 kilo balık tuttum. Geçen hafta 3 gün üst üste 1,5 kilo balık ancak tuttum” diye konuştu.

‘PLASTİK ATIKLAR BALIKLARDAN BİZE KADAR GELİYOR’

Akdeniz Üniversitesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ortak protokolüyle denizden ve akarsulardan alınan örneklerle yapılan incelemelerin sonuçlarını açıklayan Gökoğlu, “Körfeze akan suların kenarlarında ve kıyıda kontrolsüzce kirlenme görüyoruz. Ağırlıklı olarak katı atık var. Akarsularımızı kaybediyoruz. Akarsudaki bütün kirliliğin yağmurla geldiği Antalya Körfezi’ni de kaybetmeye başlıyoruz. Suları kirletenlere ağır cezalar verilmelidir” diye konuştu.

Antalya’nın gelirinin denizden olduğunu belirten Prof. Dr. Gökoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Otellerin önüne gidiyorsunuz, sularda katı atıklar var. Zirai ilaç kutularının gelişi güzel kıyıya atıldığını gördüm. Her yer poşet, plastik atık var. O plastik atıklar balıklardan en son bize kadar geliyor.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir