Welcome to Our Website

Düşük Karbonlu Üretimde Yeni Nesil Teknolojiler Sektörümüze Entegre Oluyor

Cemtech Europe etkinliğinin açılışında konuşan TÜRKÇİMENTO CEO’su Volkan Bozay, Türk çimento sektörünün dünyanın en büyük beşinci ve Avrupa’nın lider üreticisi olduğunu belirterek, “Sektörümüz yeterli kapasitesiyle tüm ihtiyaçlara cevap verirken; sorumlu, yeşil dönüşüm ve enerji verimliliği odaklı üretimiyle Türkiye’nin temelinde yer alıyor” dedi. 

 

TÜRKÇİMENTO’nun sektörün %94’ünü temsil eden köklü bir çatı kuruluş olduğunu hatırlatan Bozay, konuşmasına Türk çimento sektörüne ilişkin genel bilgileri aktararak başladı. Türk çimento sektörünün, ülke genelinde yayılmış 56 entegre ve 21 öğütme tesisi ve 119 milyon ton eşdeğer çimento kapasitesiyle faaliyet gösterdiğini belirten Bozay, Türkiye’nin aynı zamanda Avrupa’nın lider ihracatçısı olduğunu vurguladı. Bozay, üyelerin üretim ve satışlarına ilişkin katılımcılara şu bilgileri aktardı: 

 

“TÜRKÇİMENTO üyelerinin 2023 yılı Ocak-Temmuz döneminde toplam üretimi geçen yılın aynı dönemine oranla %9,2’lik artışla 43,6 milyon tona yükseldi. Yine bu dönemde iç satışlar ise %18,8 artışla 33,7 milyon tona ulaştı. İhracatçı Birlikleri’nin geçici verilerine göre, 2023 Ocak-Eylül döneminde çimento sektörünün toplam ihracatı miktar bazında 9 aylık dönemde %30 oranında azalarak 15,2 milyon tona geriledi. Sektörün 9 aylık toplam ihracatının 12,4 milyon tonu çimento; 2,8 milyon tonu ise klinkerden oluştu.”

 

DÜŞÜK KARBON STRATEJİSİNDE KAMU İŞ BİRLİKLERİ ÖNCELİĞİMİZ

 

Türk çimento sektörünün üretim ve satış rakamlarındaki başarılarının yanında yeşil mutabakata uyum, alternatif yakıt ve hammadde kullanımı, enerji verimliliği konularında da dünya liginde yer aldığını söyleyen Volkan Bozay, sözlerini şöyle sürdürdü: 

 

“Önümüzdeki dönem için belirlediğimiz düşük karbon stratejimizi kamu iş birlikleri ile geliştirip bu konuda da dünyada öncü olmayı hedefliyoruz. Finansman ve mevzuat açısından geliştirilmesi gereken noktalar olsa da yakın zamanda bu iş birliklerimiz sayesinde hedeflerimize daha çabuk ulaşacağımıza inanıyoruz. Düşük karbonlu üretim konusunda kısa vadede önceliğin; alternatif hammadde ve alternatif yakıta verilmesi gerektiği görüşündeyiz. Hesaplarımıza göre 2022 yılında 1,6 milyon ton atık kullanarak %10,1 oranında alternatif yakıttan enerji elde ettik. Düşük karbonlu üretim yolculuğunda sektör olarak karbon yakalama ve depolama ile hidrojen kullanımı gibi yeni nesil teknolojiler de sektörle entegre olmaya başladı. Hedefimiz, düşük karbonlu çimentoların kamu ihalelerinde kullanılmasına olanak sağlamak.”

 

Avrupa Birliği Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması geçiş sürecinin 1 Ekim itibarıyla başladığını hatırlatan Bozay, “Ülkemizde Avrupa Birliği’ne tam uyumlu bir emisyon ticaret sistemi kurulursa, karbon fiyatının karbondioksitin ton başına 100 Euro olduğu varsayımıyla, 2026 yılından sonra kademeli olarak iç piyasada ürünlere 15 ila 80 Euro ilave karbon maliyeti uygulanması gerekecek. Bu, son tüketiciyi olumsuz etkileyecek bir durum oluşturacak. Bu nedenle, sektörümüzde alternatif yakıt kullanımına verdiğimiz önemi vurgulamak isterim” değerlendirmesini yaptı. 

 

6 Şubat’ta 11 ilimizi etkileyen Kahramanmaraş merkezli deprem felaketlerine de değinen Bozay, “Sektörümüz bu felaketin ardından ilk etapta arama kurtarma faaliyetleri ve havaalanı pist yenilemelerine destek oldu, ardından bölgede çalışmalara durmaksızın devam etti. Bu acı deneyimle özellikle İstanbul gibi şehirlerde kentsel dönüşüm için hızlı adımlar atıldı. Türk çimento sektörü de mevcut kurulu kapasitesi ile ulusal çapta kentsel dönüşüm taleplerini karşılayacak şekilde, yapılacak dönüşümde ilgili paydaşlarla iş birliği yapabilecek durumdadır” dedi. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir