Fodmap Diyeti Nedir?

Posted by

Düşük FODMAP diyeti, kısa zincirli karbonhidratları diyetten uzak tuttuğumuz beslenme şeklidir. FODMAP; fermente edilebilir oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkeritler ve poliollerin kısaltmasıdır. FODMAP grubunda oligosakkaritlerden fruktan ve galaktanlar; disakkaritlerden laktoz; monosakkaritlerden fruktoz; poliollerden sorbitol ve mannitol ele alınmaktadır.

FODMAP diyeti her birey için uygun bir beslenme tarzı değildir, IBS gibi fonksiyonel bağırsak bozuklukları olan kişiler için uygun görülür.

Bir uzman tarafından önerilmediği sürece uygulanmamalıdır. FODMAP içeren besinlerin çoğunda prebiyotikler bulunur. Prebiyotikler diyet posası bileşenleridir. Prebiyotikler probiyetiklerin besinidir. İnce bağırsakta sindirime uğramazlar. Prebiyotikler yararlı bakterileri arttırır ve patojenik bakterileri önemli ölçüde azaltır. Bu yüzden prebiyotiklerden eksik beslenme tarzı bağırsak bakterilerinde hasara neden olabilir. Ayrıca diyetten çıkarılan meyve ve sebzeler vücudumuzda vitamin ve mineral eksikliklerine neden olabilir. Azalan lifi de göz önünde bulundurursak kabızlık kaçınılmaz oluyor. Bu yeterliliğin sağlanması için mutlaka diyetisyen gözetiminde uygulanması gereken bir diyet türüdür. 

FODMAP diyetinin sindirim problemlerini kapsayan diğer fonksiyonel gastrointestinal bozukluklar için de pek çok faydası bulunur.  FODMAP diyetiyle karbonhidrat tüketimi azaltılarak bağırsak hareketliliği arttırılır. Bunun yanı sıra FODMAP diyeti stresi azaltarak depresyonu önlemeye de yardımcı olur. İntoleransı olan kişilerde, düşük FODMAP diyeti daha az gaz, daha az şişkinlik, daha az ishal, daha az kabızlık, daha az mide ağrısıyla sonuçlanabilir. 

Düşük   FODMAP   diyeti   üç   ayrı   aşamadan oluşmaktadır. Bunlar; eleme, yeniden yerleştirme ve koruma aşamalarıdır. FODMAP kısıtlamasının etkinliğini belirlemek için diyet tedavisinin ilk 2-8 haftalık sürecinde yüksek FODMAP içeriğine sahip tüm bilinen veya şüphelenilen besin türleri sınırlandırılır. Terapötik bir yanıt elde edilirse, hastalarda yeniden giriş fazına geçirilir. Bir sonraki aşamada ise değiştirilmiş düşük FODMAP diyetinin koruma aşaması uygulanır.

Instagram

Facebook

YouTube

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio’nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir